Enkazı Akıncı buldu
AYDIN HASAN – İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da bulunduğu beraberindeki heyetin yaşamını yitirmesine neden olan helikopter kazasının ardından enkazın yerini, Türkiye’nin gönderdiği Akıncı TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) tespit etti.
Reisi ve beraberindekilerin naaşlarına bu sayede ulaşılabilirken, Akıncı TİHA’nın Batman’dan kalkıp, kaza bölgesine ulaşıp, enkazın yerini tespit ettikten sonra Türk hava sahasına dönüşünü kapsayan 7 saatlik uçuşu, “FlightRadar24” uygulaması aracılığıyla milyonlarca kişi tarafından an be an takip edildi.
Dünyayı sarsan helikopter kazasının duyulmasından bir süre sonra İran, Reisi’yi taşıyan helikopterin İran-Nahçıvan sınırına yakın bölgede kaza yaptığı bilgisini Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Türkiye’ye iletti, arama-kurtarma çalışmaları için helikopterin yerinin tespiti konusunda teknik destek talebinde bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Acil Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin takip sistemi, helikopterden sinyal gelip gelmediğini kontrol etti. Ancak herhangi bir sinyal alınamadı ve durum İran tarafına bildirildi. Daha sonraki gelişmeler saat saat şöyle gerçekleşti:
■ (Saat 20.00) Gece görüşlü helikopter istendi: Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, sinyal gelmediğinin tespiti sonrası İran, Türkiye’den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etti. Bu talep, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla saat 20.00 sularında Milli Savunma Bakanlığı’na iletildi. Bir Coguar tipi helikopter, Diyarbakır’dan Van’a hareket etti. Bu arada AFAD, Van ve Erzurum il müdürlüklerinden 32 dağcı arama kurtarma personeliyle 6 aracı bölgeye intikal etmek üzere yola çıkardı.
■ (Saat 22.20) İHA için onay alındı: İran’ın helikopter talebine yönelik hazırlıklar sürerken, bir yandan da MSB tarafından saat 22:20’de yurt dışında TİHA kullanılması için Cumhurbaşkanlığı’ndan onay alındı. Kötü hava şartları nedeniyle helikopterin uçuş gerçekleştirememe ihtimali düşünülerek; gece ve kötü hava şartlarında tespit ve görüş yetenekleri yüksek olan Akıncı TİHA ile arama ve tespit yapılabileceği, talep edilmesi halinde hemen faaliyete başlanabileceği İran tarafına iletildi.
■ (Saat 23.30) Silahsız olarak havalandı: İran makamlarının teklifi kabul etmesi üzerine bir adet silahsız Akıncı TİHA saat 23.30’da Batman’dan havalanıp saat 00.45’te kaza bölgesine ulaştı ve çalışmalara başladı.
■ (Saat 02.36) Enkazın yerini tespit etti: Akıncı’nın kaza kırım bölgesinde yaptığı keşif-gözetleme sırasında elde edilen bilgiler, İran makamlarıyla anlık paylaşıldı. Saat 02.36’da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlandı. Enkazın koordinatları, süratle İran makamlarına iletildi. İran’la askeri ataşelikler üzerinden sürekli koordinasyon sağlandı.
■ (Saat 06.45) Görev başarıyla tamamlandı: Akıncı TİHA, saat 06.45’de Türkiye hava sahasına geri döndü. Böylece Akıncı TİHA görevini 7 saat 15 dakika gibi bir sürede kritik görevini başarıyla tamamlamış oldu.
244 SAAT HAVADA KALABİLİYOR
Bayraktar Akıncı, 29 Ağustos 2021’de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. Hava-hava muharebesi yapabilme kabiliyeti nedeniyle Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) olarak da adlandırılıyor. Özellikleri özetle şöyle:
■ Uzunluk: 12,2 m
■ Kanat açıklığı: 20 m
■ Yükseklik: 4,1 m
■ Brüt ağırlık: 1.500 kg
■ Dahili: 450 kg
■ Harici: 900 kg
■ Maksimum kalkış ağırlığı: 5.500 kg
■ Güç kaynağı: 2 × Ivchenko-Progress AI-450C turboprop motor, her biri 340 kW (450 hp)
■ Maksimum sürat: 361 km/sa
■ Dayanıklılık: 24 saat
■ Azami irtifa: 14.000 m (45.000 ft)
■ Ulusal AESA Radarı
■ Aselsan Ortak Açıklık Hedefleme Sistemi
■ Elektronik Harp Podu
TÜRK BAYRAĞI ÇİZDİ
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından, Akıncı TİHA’nın enkaz bölgesinin tespit çalışmasını başarıyla tamamladığını duyurarak, “Anayurduna hoş geldin Bayraktar Akıncı. İran halkına tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadesini kullandı. Bayraktar, Akıncı TİHA’nın İran’da görevini tamamladıktan sonra Van Gölü’nün üzerinde Türk bayrağı çizdiği radarbox görüntülerini de paylaştı.
Bu arada Akıncı TİHA’nın İran uçuşunu, “FlightRadar24” uygulaması üzerinden 3 milyondan fazla kişi izledi. Akıncı faaliyeti sırasında “anlık olarak dünyada en çok takip edilen hava aracı” konumunda oldu.
‘TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİYLE DOST ÜLKELERİN YANINDA’
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Akıncı İHA’mız, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetinin helikopter kazası sonrası, arama kurtarma operasyonlarına destek için tüm gece görevdeydi, sabah saatlerinde görevini başarıyla tamamlayarak yurda döndü. Türkiye, güçlü savunma sanayisi ile dost ülkelerin her zaman yanındadır. İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.